Bra att veta

Mått 1 cl = 2 teskedar  3 cl = 2 matskedar  6 cl = 4 matskedar

Bygga betyder helt enkelt att du häller beståndsdelarna direkt i glaset som man ska dricka ur, utan att vare sig skaka eller röra drinken. Fyll alltid glaset med is, låt aldrig några ynka isbitar guppa omkring i drinken. Ett isfyllt glas kyls snabbare och håller kylan längre, medan smält is gör att drinken späds och smakar vattnigt. Olyckligtvis tror många att ett isfyllt glas är ett sätt att minska mängden i drinken så att baren kan tjäna mer pengar. Så är inte fallet, utan man använder större, så kallade collinsglas för att proportionerna fortfarande ska stämma och drinken smakar som den ska.

Skaka är en teknik som används i vissa recept för att ingredienserna ska få rätt konsistens. De flesta drinkar som innehåller fruktjuice och sockerlag kräver skakning. Man skakar vanligen i en shaker, men det går lika bra med en gammal syltburk med lock.

Sockerlag blanda direkt i flaskan eller i en kastrull 2/3 strösocker med 1/3 hett vatten, korka igen flaskan och skaka kraftigt.

Äggvita ger inte bara ett vackert skum på toppen – den ger också en större kropp och mjukare textur, samtidigt som den hjälper till att runda av och knyta ihop smakerna.